Kuchnia

Kuchnia

Kuchnia Domu Seniora Anna

Dzięki temu, że wszystkie posiłki przyrządzane są na miejscu, nasi Pensjonariusze mogą poczuć się jak w domu. Urozmaicamy menu, dzięki czemu dieta naszych Podopiecznych nie jest monotonna i nudna. Dokładamy wszelkich starań, by serwowane dania były smaczne i sycące. Mając na względzie to, że osoby starsze często mają problemy z apetytem, staramy się, by serwowane przez nas posiłki wyglądały estetycznie i smakowały wybornie. Stawiamy jednak na sprawdzone smaki, nie przesadzając z eksperymentami kulinarnymi i szanując przywiązanie naszych Podopiecznych do tradycyjnych dań. Co warto zaznaczyć, nasz personel serwuje posiłki “pod Pensjonariusza”. Oznacza to, że nie wydajemy wszystkim Podopiecznym tego samego, a dopasowujemy serwowane dania do diety i stanu zdrowia spożywającej je osoby.

Szczególną troską obdarzamy tych Pensjonariuszy, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać określonej grupy produktów, czyli m.in. cukrzyków czy alergików. Dbamy także o to, by nasi Podopieczni spożywali posiłki o odpowiednim poziomie kaloryczności, zawierające wystarczającą ilość witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli jest taka potrzeba, asystujemy przy jedzeniu i pomagamy w spożywaniu posiłków. Dzięki temu, że Podopieczni są pod codzienną opieką lekarza rodzinnego, ewentualne problemy z przyswajaniem serwowanej żywności są szybko rozpoznawane i eliminowane. Lekarz kontroluje dietę Pensjonariuszy i w razie konieczności, decyduje np. o zmianie jadłospisu na lekkostrawny lub zwiększeniu częstotliwości serwowania produktów o konkretnych właściwościach.